Fracàs als 100 qm. d'en Pep
Ja se que és un títol molt dur, però quan surts d'un lloc per arribar a un altre i no hi arribes: es pot dir que amb allò: has fracassat. Ho pots decorar amb boniques paraules i tot el que vulguis; però no has arribat. Que hi has estat prop: però no has arribat.
Vull fer un escrit ràpid i no se si me'n sortiré. Primer agrair a tots i a cadascú dels que mútuament ens animem i que sense aquesta família que entre tots hem creat, ens ajuda a viure un xic millor. I és que córrer és mitja vida per tot el que comporta. Els que em coneixen, saben més o menys com soc i saben la meva bona intencionalitat en tot el que faig i estic segur com molts estan tristos i a ells vull animar-los.
Només és córrer i hi ha moltes oportunitats de fer-ho: a la muntanya, a instal·lacions esportives, per pobles i ciutats i en el cas del 100 de pista és una lluita amb un mateix, el poder mental i la lluita amb la contrarietat i el cansament.
Com m'hi presento? :
- L'aspecte mental tampoc el duia massa resolt; el meu entorn més immediat no volen que corri distàncies llargues i això m'influeix.
- La part laboral negativa des de fa un any, em fa córrer un xic desanimat: no trobar el camí d'encarrilar la feina m'amoïna i ho portes en tot moment.
I com a positiu;
- Saber que els amics esportius estan en la seva majoria contents amb els projectes engegats com “Entrenaments en grup a Torre Mossèn Homs” i “Arec Terrassa” dona força. Ser reconegut a entorns com a referent, encara que intento no creure-m'ho. A base de que t'ho diguin, t'omple de responsabilitat.
- Que físicament estic fort, ho sé i per aquí és possible haver afrontat una prova molt dura amb un excés d'optimisme.
Les xarxes socials, que les trobo la revolució dels darrers anys i que estan canviant a la societat molt més del que imaginem , també amb la nostra afició de córrer ho està fent. Facilita estar prop de persones que si no fos per aquest fenònem social, ni coneixerem i reps pluja de bones vibracions per part dels que practiquem aquest esport..
Per algunes persones et sents referent, per altres un fet noticiable, per la majoria un més.
Doncs bé; tornant a la pista. Vaig començar amb la idea d'anar sol, sense enredar-me i vaig tornar a embolicar-me amb ritmes que no deurien ser els meus i no me'n vaig adonar fins que un conjunt de males sensacions com: no poder córrer, marejos, no poder veure líquids, no poder ingerir aliments i encara que la lluita era interior i la meta no era lluny, em van mirar la pressió i estava a 7 d'alta i 4 de baixa: va ser definitiu per una de les millors decisions que podia prendre: la retirada. Vaig perdre cinc quilos, un 7% del meu pes i tampoc era normal.
La primera retirada des de que practico aquest tipus de proves i sempre m'havia preguntat que sentiria. Doncs una sensació desconeguda i un munt de preguntes. Però bé: si trobo la solució a la baixada de tensió ho tornarem a provar; si no haurà estat l'última vegada.
Gràcies a tots i cadascú i desmitificant la importància, tan sols dir que avui estic perfecte, tot i la decepció.
la fotografia que fa Pep Mota al sortida amb primer terme en Javier Lozano, que a més va vèncer
En aquesta fotografia d'en Sebastian Chamorro, Davant en Joan Compte; un home ple d'anècdotes, consells, amb un caràcter magnífic i una fortalesa enorme. No fa massa, un o dos anys, va fer l'Spartathlon : una prova només apte per gent molt especial: com ell.
L'Albert Cardona ens retrata amb la Núria Ruiz: tota una institució de les proves de 100 quilòmetres i que van crear un club. La Penya D.Catalan, que apropava els 100 quilòmetres als Catalans.
En José Manuel Portero, retrata en Paco Robles, que és un home capaç d'haver realitzat cent noranta quatre proves d'ultrafons; guanyador de moltes d'elles com la Marxa Romànica i que ha fet l'Ultra Trail del Montblanc. M'explicava que ha fet d'ajut i suport, en poc més de en quinze dies de diferència a grups per fer Cavalls del Vent amb uns temps determinats, per sota de vint hores.
En Juan Chamorro, també ens ha vingut a animar i en un moment en el que encara em sentia valent.
En Pep Mota ens retrata amb aquest mite: Francisco Javier Lázaro Merino de Fuenlabrada, va passar uns moments molt dolents de mal d'esquena, i van poder intercanviar moments de conversa importants. No volia marxar de Terrassa sense acabar la prova, i va patir un munt. És una persona capaç de córrer el 100 amb poc més de 8h i fer proves com el Veleta.
Doncs gràcies a tots per recolzament i em sap greu que no m'ha sortit com volia.
També gràcies pels ànims abans i després i com sabeu: el córrer és l'excusa per gaudir d'un munt de gent i de llocs que val molt la pena.
Jo no us entenc gaire, Pep. No sòc d'aquest món. Però em sembla que no passa res i un altre dia estaràs millor. De totes maneres us admiro molt. Una abraçada i et seguiré llegint!
ResponEliminaPep,el hecho de apuntarse a esta prueba elimina todos los sinónimos de la palabra fracaso y esto lo sabrás tú mejor que yo. Lo importante es que el organismo se haya recuperado rápido y te encuentres bien, lo demás es una anécdota más que el avi Pep contará cientos de veces a sus nietos.
ResponEliminaAnimo y cuídate, eres un ejemplo para todos (aunque te cueste asumirlo). Un abrazo.
Paco
Cert, Jaume Pubill i moltes gràcies per llegir-nos: encara que no et conec tens molta raó.
ResponEliminaGràcies Paco; paraules sàvies les teves. Però com el que sempre explico és bo, de vegades és necessari encaixar una derrota. Ja saps que de tot se'n poden prendre lliçons i així ens enriquim. Per nosaltres córrer és algo més.
ResponEliminaNo cal que et donem gaire anims perque sempre els portes al damunt. Es fa estrany sentir que encara no havies abandonat en cap prova d'aquestes. Fer esport ja saps que tambe es cosa de l'atzar. Amunt i aviam si l'any vinent t'hi puc ampanyar, perque esta clar que hi tornaras per treure't el regust !
ResponEliminaEiger; ja saps com m'ajudes i m'ajuden les teves paraules. Ara hauré de saber el per què d'aquestes baixades de pressió.
ResponEliminaFort ho estic un munt i la patacada va venir sense avisar. Tenim en Jordi Viñeta, un mossenaire i amic, que ho va provar dissabte i ara en calent no se pas si li han quedat massa ganes.
SI alguna vegada et poses el repte, miraré de donar-te tots els consells que pugui. Ara per ara a mi se m'han passat les ganes, tot i que: un any és força temps per canviar d'opinió. GRàcies Eiger !!
Alguna vegada havia de ser la primera. Com diu l'Eiger estic segur que hi tornaràs. És important que t'hagis recuperat ràpid, però seria convenient saber les raons per les que vas tenir aquest problema. A seguir entrenant i fent kms.
ResponEliminaSi Ricard, miraré si val la pena tornar-hi o buscar reptes diferents, si no puc controlar el tema. M'alegra veure que tornes a entrenar i a tenir bones sensacions. Fins aviat !
ResponEliminaPep: ¿Cómo te encuentras? Cuando ví que te retirabas sentí una gran pena, porque no te merecías ese final después de haber corrido tan bien hasta el km 70. Lo importante es que te recuperes bien y no pienses en el fracaso porque esa palabra no existe para los tíos duros como tú. Eres muy fuerte física y mentalmente y un contratiempo se le presenta a cualquiera en una carrera tan larga. Eres un gran corredor y una enorme persona y nunca olvidaré tu generosidad, parando para darme una pastilla que me quitó el dolor de espalda y me permitió llegar a meta. Detalles como éste sólo están al alcance de personas muy grandes, como tú. Te voy a pedir un favor, que te recuperes pronto y te animes a participar en los 100 km pedestres Villa de Madrid, que se celebran en el mes de marzo. Si lo haces, te prometo que entrenaré muy duro para poder estar a la altura de tus tiempos de paso y poder acompañarte así durante la carrera. Un fuerte abrazo y hasta siempre, amigo.
ResponElimina¡ Francisco Javier ! que ilusión que te hayas pasado por mi blog. Seguro que si me hubiese unido a ti, la consecución la tenia garantizada.
ResponEliminaEstoy muy bien de salud, aunque preocupado por no saber como poder evitar las bajadas de tensión. Me suele pasar y me deja K.O. Supongo que has podido leer la crónica y puedes ver que con una tensión de 7 máx, 4 min. estaba poniendo en riesgo mi integridad.
Al ser la primera vez de una retirada, después de más de veinte años de hacer pruebas complicadas, siempre escuece un poco más.
Creo que somos de la misma "quinta", nacidos en el 63, si no me equivoco y valoramos estas pruebas de una manera especial.
Gracias por tus palabras; no, no podía permitir verte sufrir teniendo una sencilla solución. No tienes por que agradecerme que me detuviera; leyéndote seguro que harías lo mismo. Decirte que me alegro mucho de tenerte como un nuevo amigo y es muy emocionante lo que dices sobre los 100 km, de Madrid y tus intenciones para conmigo.
Tengo un poco de temor en desplazarme por si me vuelvo a tener esta bajada de tensión, como ya me ha pasado más de una vez y tengo de encontrar antes alguna solución que ahora desconozco. Como te dije he estado un par de veces en los 100 km. pedestres Villa de Madrid y tengo un fantástico recuerdo. Si bien es cierto que me encuentro muy fuerte, no puedo entender como en pocos kilómetros me hallaba con riesgo de salud por querer acabar. Las pistas de Terrassa las tenia a cinco minutos de casa y pude llegar rápidamente. Si hubiese estado lejos, quizás los problemas se hubieran agudizado.
Saber que pudiste cruzar meta me llena de satisfacción y quiero felicitarte por tu coraje y recibe mi admiración.
Un abrazo y te deseo lo mejor.
Ja em coneixes: si parlo, no acabaré.
ResponElimina100 km. és un número rodó en base 10. Res més. Un simple guarisme.
Recordes el vídeo dels Marrecs de Salt que poso als meus alumnes?
La vida és plena de dificultats.
(I els 100 de Terrassa són una excepció?)
L'important és tornar-se a aixecar.
(A vegades a mitja cursa, a vegades uns dies després).
I lluitar fins al final.
(Perquè els lluitadors infatigables són els invencibles.)
Els meus van ser els 100 més soferts des que vinc a Terrassa.
Si vas patir la meitat que jo -imagino que molt més!- et mereixes el premi a l'honor i la glòria.
Units en la lluita i en el dolor!
(el patiment és opcional...)
Joan
Pep, jo no sóc nutricionista, però segurament que la resposta és la química.
ResponEliminaA vegades és una baixada de sucre, però també pot passar el cas contrari: una pujada en el nivell de glucosa a la sang, pot produir hiperglucèmies que costen molta energia per mantenir, i acaben amb una baixada en sucre a la sang brutal, tot provocant la "marxa fúnebre" (i "parada de ruc").
Un excés de sucre en sang pot bloquejar l'oxidació de greixos, que és el que més energia pot aportar en una cursa.
Quan vaig començar a no anar malament a Terrassa? Quan vaig deixar de menjar... Curiós...
Però tot això és pura salsa literària: si t'explico aquest cuento durant la cursa m'hauries cardat una puntada de peu al cul, i la nostra amistat ja no seria mai més igual.
Som germans en l'esforç, camarades en el dolor i visitants ocasionals del tànathos per tornar a la vida amb total plenitud. I això no ho pot esborrar cap resultat, a no ser que el resultat no sigui la marca sinó la teva vivència.
Ho portem dins.
Joan
Joan, tot i no ser nutricionista una "opinió" teva pesa força; tens la part empírica.
ResponEliminaHe pres bona nota i m'ho hauré d'estudiar bé per no recaure.
I respecte la puntada de peu; tanmateix em lesiono amb el gest i de cap manera: ets pura sàviesa.
Aprofito per enviar-te el link de Canal Terrassa, per si vols sentir el que van dir .
Abraçada, Joan, i cuida't.
el link és;
http://www.terrassadigital.cat/detall_actualitat/?id=9558
Fracàs ??? Va, home, va...! Una retirada a temps és una victòria. En proves d'ultrafons, no saber retirar-se quan realment cal és un error gravíssim. Pel que dius, aquesta vegada calia plegar. I això és guanyar.
ResponEliminaFelicitats, campió !!!
Doncs gràcies Xavi; tens raó en el fet que era jugar-se-la no retirar-se;
ResponEliminaTambé dir-me que vaig guanyar: almenys ve d’una persona que en sap un munt com tu d’esport.
Gràcies !!
hola Pep
ResponEliminaSóc Joan Forte el nou Mossenaire.
Jo sóc de poques paraules només dir-te que la paraula fracàs no està en el diccionari dels grans reptes reitero tot el que ha dit el Xavier Bonastre, i permet-me afegir que el més important de córrer és setirse bé amb un mateix.
ÀNIM!!! i fins dissabte.
Salut
Moltes gràcies, Joan pels ànims !
ResponEliminaAl ser la primera vegada després de tants anys, sempre et queda aquest regust agre-dolç
Fantàstic de que siguis Mossenaire nou, i que siguis un habitual: m'omple de satisfacció de comptar amb persones com tu i estic força bé, preparant-me per nous reptes, i entrenar amb aquesta colla tan maca ho considero de les coses més importants de l'esport que hem triat. Fins dissabte !!! Salut